Informatie over losse toestellen
In de beginjaren van de mobiele telefonie was het nog niet gebruikelijk om los een toestel te kopen. De toestellen waren vaak erg duur en enkel betaalbaar in combinatie met een abonnement. Een betaalbaar toestel was wel terug te vinden in een prepaidpakket, maar hier zat dan weer een simlock op. Op basis van vraag en aanbod doken dan ook direct de bedrijven op die deze prepaidtoestellen van hun simlock konden ontdoen. Steeds meer fabrikanten zagen in dat de gemiddelde consument de prijzen van de losse toestellen moeilijk kon betalen en tegenwoordig is het dan ook meer dan normaal dat er losse toestellen in de schap liggen voor onder de honderd euro. De periode van simlock verwijderen en goedkope prepaidpakketjes is inmiddels voorbij en misschien wel tot grote opluchting van zowel de providers als voor de fabrikanten.
Waarom een los toestel kopen?
De aanschaf van een los toestel kan om verschillende redenen erg interessant zijn. Bij veel abonnementen wordt tegenwoordig een extra maandelijks bedrag gerekend voor het gratis toestel. Feitelijk betaal je het losse toestel dus maandelijks af, maar maandelijks komen deze kosten wel terug. Wanneer je deze kosten weer doorrekent over de termijn van het contract merk je al snel genoeg dat je veel duurder uit bent dan wanneer je het toestel direct zelf koopt. Daarnaast heb je met een los toestel de vrijheid om te bepalen wat je wenst te doen. Zo kun je er voor kiezen om een SIM Only abonnement te nemen, dus direct voordeel op de maandlastten, of gewoon een prepaidkaart. Wie een los toestel koopt heeft dus de vrijheid om te bepalen wat hij uiteindelijk wenst te doen met het toestel.
Aanbod van losse toestellen
Het aanbod van losse toestellen is de afgelopen jaren explosief gestegen en elke fabrikant pretendeert de beste smartphone te hebben. Dit is uiteraard hun goed recht om dit te beweren, maar door het enorme aanbod is het voor de consument steeds lastiger om te bepalen welke smartphone nu het beste bij hem past. Door deze wildgroei van toestellen is er ook weer een positief iets ontstaan, namelijk concurrentie en juist deze felle concurrentie zorgt weer voor het zakken van de prijzen. Dit is weer direct in het voordeel voor de consument. Toch levert deze wildgroei ook veel ergernis op bij velen, aangezien de keuze steeds lastiger wordt.
Lastige keuze? Wij helpen!
Het is begrijpelijk dat het lastig is om een goede keuze te maken als je op zoek bent naar een nieuw los toestel. Toch kun je al veel toestellen uitsluiten door je even goed te bedenken wat je werkelijk wenst. Wil jij bijvoorbeeld gebruik maken van 4G of wil jij juist een los toestel met een groot touchscreen? Maak dit lijstje voor jezelf zo compleet mogelijk en stel hier ook een maximaal budget vast. Op basis hiervan is plotseling het aanbod flink uitgedunt en hoef je misschien maar te kiezen uit een vijftal losse toestellen. Het kopen van een los toestel wordt op deze manier wel weer een stuk eenvoudiger.
Verzekering
Er zijn tegenwoordig ook veel verzekeringsmaatschappijen die verzekeringen aanbieden voor de mobiele telefoon. Zelfs providers bieden deze optie aan. In sommige gevallen kan dit zeker nut hebben, maar in sommige gevallen heeft dit totaal geen nut. In veel gevallen valt de mobiele telefoon ook onder de inboedelverzekering en ben je dus verzekert via de verzekering van jouw woning. Controleer dit goed alvorens je besluit om een aparte verzekering af te sluiten op jouw losse toestel!
Oudere modellen
Een andere tip die wij graag meegeven is ook eens goed rond te kijken naar oudere losse toestellen van bijvoorbeeld vorig jaar. Fabrikanten willen graag van deze oudere voorraad af en bieden dan ook high-end toestellen aan voor de prijs van een midrange telefoon. Je hebt dan dus direct jouw voordeel al te pakken en toch heb je een hoogwaardige smartphone in handen. Veel fabrikanten werken op deze manier en vrijwel elk toestel ondergaat deze prijswijziging zodra het nieuwe model op de markt is. Dit betekent dus zeker niet dat het oude model niet meer goed is, maar de fabrikant heeft met het nieuwe model wat wijzigingen aangebracht of elementen toegevoegd. De keuze is uiteraard aan jou, maar het kopen van een los toestel kan op deze manier wel weer erg interessant worden.